tisdag 18 september 2018

Att samla fröer på hösten


Något har hänt med mig, plötsligt har jag blivit besatt av att samla in blomsterfrön i massor. Tanken av att kunna bli självförsörjande på växter värmer inombords och jag har omedvetet startat en tävling med mig själv. Tävlingen har enkla regler: ha så mycket växter det bara går i trädgården samtidigt som jag ska lägga ner så lite pengar som möjligt. Tävlingen startar nu och jag rusar ut i trädgården på fröjakt!




De allra viktigaste när man ska skörda fröer är att de är mogna. Omogna fröer gror inte... Och redan här är jag orolig för att jag kanske har varit lite väl ivrig med min plötsliga frökärlek. 
Men, nu på sensommaren är vår trädgård inte lika pedantisk skött som på våren och sommaren så vissna blommor får stå kvar och jag kan roa mig med att en gång i veckan gå ut och skörda lite olika frön. Min taktik är att ta så mycket fröer det bara går så är väl ändå sannolikheten att några fröer ska gro ändå ganska hög.




Jag lägger mina fröer i små kuvert och märker dem med växtens namn. Kanske man skulle vara så ordningsam att man skriver år och månad också? 




Sedan förvarar jag kuverten i den fantastiskt snygga förvaringsboxen som kommer från Burgon & Ball. Boxen ställer jag sedan nere i källaren då fröpåsarna ska förvaras mörkt och svalt.

Nu är det bara att se fram emot när fröpåsarna ska plockas fram och förväntningarna är redan skyhöga. Återkommer givetvis i vår om hur det går! 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails